lauantai 20. lokakuuta 2012

Pekonisienipiiras

Metsästä löytyi sen verran mukavasti sieniä, joten päivän menu meni uusiksi ja tänään tehtiin pekonisienipiiras. Tähän mulla ei ole minkäänlaista reseptiä, koska piirakkaat minä teen joka kerta erilailla.

Tällä kertaa Pohjassa oli: voisulaa,suolaa,grahamjauhoja,vehnäjauhoja,smetanaa ja juustoraastetta. Määriä en muista, silleen vaan että taikina tuntui kivalta. Taikina vuokaan ja jääkaappiin siksi ajaksi kuin tein täytteet.

Täytteessä oli:
pekonia,suppiloita,kanttarelleja,valkosipulia,sipulia,tuoretta persiljaa,chiliä,suolaa ja pippuria.
Nämä paistoin ensin erikseen ennen kuin laitoin vuokaan ja uuniin.

Kaiken päälle kaadoin sekoituksen jossa oli:
Maitoa,kermaa,parmesaaniraastetta,juustoraastetta,kananmuna,pippureita,paprikajauhetta ja suolaa.

Siinä se. Uuniin jotain 200 astetta ja suunnilleen puoli tuntia paistoaikaa.

Kaveriksi salaatti jossa tällä kertaa oli:
Salaattia,tuoretta basilikaa,kurkkua,punasipulia,fetaa,paahdettuja pinjansiemeniä,viinirypäleitä,oliviiöljyä ja pippuria.

Hyvvää oli!

Vielä löytyy sieniä!

Minä ja poikaystäväni emme ole aikasempina vuosina koskaan löytäneet sieniä, siis oikeesti, koskaan! Tänä syksynä niitä on sitten löytynyt ihan ylipaljon! Tänäänkin, etsimättäkään löytyi piiraaseen ja keittoon kanttarelleja ja suppiloita. Nyt olen onnellinen likka, pekonisienipiiras juuri nautittu ja nyt pienet päikkärit.

Mökillä

Mökillä saa ja pitää syödä muun muassa croissantteja aamupalaksi! Mökillä on myös kivaa kun näkee valkohäntäpeuroja matkalla ulkohuussiin.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Lettutorni omenasörsselin, kinuskikastikkeen, vaniljajäätelön ja lakritsin kera

Tänään ei tarvinnut tehdä ruokaa, koska eilisestä jäi reippaasti yli chili con carnea. Halusin kuitenkin kokata jotain, joten tein lettuja. Lisäksi tein omenasörsselin ja kinuskikastikkeen. Tänään tein helpon version kinuskikastiketta, jossa heitin kaikki raakaaineet samaan aikaan kattilaan ja annoin kiehua. Eihän se maistu yhtä hyvälle kuin kunnon kinuskikastike, mutta kyllähän sen söi. Lettujen päälle sitten vaniljajäätelöä ja Brunbergin lakritsia ja viekkuun espresso! (lakritsi olisi toiminut paremmin jos se olisi ollut juoksevaa, mutta maut toimi hyvin keskenään)Maistui paremmalta kuin näytti, mutta laitan kuitenkin kuvan ;)

tiistai 16. lokakuuta 2012

Chili con carne

Koska eilisestä jäi mukavasti yli korianteria ja en tykkää tuhlata mitään, päätin tänään tehdä chili con carnea. Sopii täydellisesti syyspäivälle ja poistaa varmasti jäljellä olevat bacillit, kunhan vaan ei säästele chilin kanssa.

Chili con carne, 3 - 4 annosta:

Jauhelihaa
Tomaattimurskaa
Papuja (Biona organicin papusekote on mun mielestä jees)
Valkosipulia
Sipuli
Chili
Pari porkkanaa
Korianterijauhe
Kanelijauhe
Mustapippuri
Valkopippuri
Chilijauhetta
Suola
Sokeri
Tuore korianteri
Balsamikoa

Paista sipulit, chili ja porkkanat. Lisää kuivat mausteet ja sekota viitisen minuuttia. Lisää pavut ja tomaattimurska. Lisää jauheliha ja anna kypsyä vähän aikaa. Lisää balsamiko, tuore korianteri,suola ja sokeri.Anna chili con carnen kypsyä miedolla lämmölla ainakin tunti. Lisää tarvittaessa vettä ja mausteita. Tarjoa riisin kanssa ja päälle tuoretta korianteria!

Ananasta ja maustamatonta jogurttia, njam!

Syön aina aamusin maustamatonta jogurttia kera jotain freessiä. Useimmiten teen jonkinlaisen smoothien, mutta uusin pakkomielle on maustamaton jogurtti ja tositosi kypsä ananas. Ai että on hyvää, ja mä rakastan sadetta!

maanantai 15. lokakuuta 2012

Tomaattinen linssi-kookoskermakeitto

Pelkään että olen tulossa kipeäksi, joten tänään halusin valkosipulia ja inkivääriä! Päätin tehdä tomaattisen linssikeiton vaikkakin söin tomaattikeittoa ihan vaan muutama päivä sitten. Tämä soppa parantaa pöpön kun pöpön ja huomenna olen terve!

Tomaattinen linssi-kookoskermakeitto, 2 - 3 annosta:

Oliiviöljy
n. 3dl (punaisia) linssejä
Purkki tomaattimurskaa
Sipuli
Porkkana
n. 2-3 kynttä valkosipulia
Inkivääriä n. 2 x 2 x 1cm pala
Chili
Chilijauhe
Inkiväärijauhe
Kardemummajauhe
Neilikkajauhe
Korianterijauhe
Tuore korianteri
Alle  2dl kookoskermaa (ei maitoa)
Sitruunamehua

Paista sipulit, chili, porkkana ja inkivääri öljyssä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää lämpöä ja kuivat mausteet. Paahda vähän aikaa ja lisää tomaattimurska. Lisää huuhdellut linssit, tuoretta korianteria, suolaa ja vettä, anna kiehahtaa viitisentoista minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa ja varo, linssit palaa helposti pohjaan!
Kun linssit ovat mielestäsi valmiit (jotkut tykkää kovemmista, jotkut pehmeimmistä) lisää kookoskerma ja tilkka sitruunamehua. Päälle muutama korianterin lehti, viereen leivänpalanen ja eikun pöpöjä tappamaan!

(Kannattaa varoa mausteiden kanssa. Niitä voi aina lisätä, mutta pois ruoasta niitä ei saa.)



Yksi versio juustokakkua

Teen juustokakkua aika harvoin, koska jostain syystä minun mielestä se on niin kallista. Yksi juustokakku maksaa kuitenkin vain jotain 12€, niin eihän se nyt niiiin kallista ole. Sitäpaitsi tämä juustokakku kestää vaikka kuinka kauan kahden hengen huushollissa!

Yhden version juustokakun ohje:

Pohja:
75g sulatettua voita
n. 10kpl digestiivikeksejä
n. 4kpl suklaakaurakeksejä

Murskaa keksit ja lisää voisula. Paina "taikina" kakkuvuokaan ja laita se vaikkapa jääkaappiin siksi ajaksi kuin teet täytteen. Jos haluat että koko kakku näkyy hienosti kun se on valmis, niin on hyvä käyttää muotti jossa pohjan saa irrotettua. (ja voipaperia pohjalle)

Täyte:

800g Philapelphiajuustoa (maustamaton!)
2dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
2rkl jauhoja
ripaus suolaa
4 kananmunaa
Sitruunamehua

Sekoita sokerit ja vatkaa juusto joukkoon pehmeäksi massaksi. Sekoita erillisessä kulhossa jauhot ja suola ja lisää sekoitus juustomassaan. Lisää yksi kananmuna kerralla ja sekoita pehmeäksi. Lisää sitruunasta mehua ja sitruunankuorta.
Kaada seos vuokaan ja laita uuniin. Meillä on kaasu-uuni joten en tiedä meidän uunin asteista, mutta suunnilleen 175c pitäisi olla. Anna kakun paistua uunissa suunnilleen 40-50min. Jos välillä haluat katsoa sitä, varo uuniluukun paiskomista, kakun kanssa pitää olla hellä. Kun kakku on valmis avaa uuniluukku ja anna jäähtyä vähän aikaa.

Minulla aina repeilee pinta vähän jäähtyessä, joten Yhden version juustokakussa peitin halkeilut simppelillä viinimarjakiisselitsyydeemillä.

Viinimarjakiisselitsydeemi:

n. 2dl viinimarjoja
n. 1dl sokeria
n. neljäsosa dl maizenaa

Kiehauta viinimarjat ja sokeri ja lisää vähän vettä. Anna kiehua vähän kasaan jonkin aikaa. Siivilöi viinimarjamehu. Sekoita maizena tilkka veteen ja lisää maitzenaliuos viinimarjamehuun. Sekoita kunnes seos alkaa paksuuntua ja se saa hienon kirkkaan värin.

Anna juustokakun ja viinimarjakiisselitsydeemin jäähtyä ja kaada tsydeemi kakun päälle. Voila, kakku on taas kaunis!



Ylihyvä kinkkupasta

Ylihyvä kinkkupasta:

Hyvää kinkkua
Sipuli
Valkosipulia
Chiliä
Paprika
Valkoviini ( jos on. ei välttämättä tarvitse)
Parmesaania (raastettuna)
Muuta juustoraasetta
Ruokakermaa
Mustapippuri
Valkopippuri
Suola
Sitruunamehua
Basilikaa
Tuore timjami (jos on. ei välttämättä tarvitse)
Pinjansiemeniä
Rukola

Tämä ruokalaji tulee todella nopeasti, joten aloita laittamalla pastavesi kiehumaan. Muista suolata pastavesi kunnolla.
Paista sipulit ja chili miedolla lämmölla viitisen minuuttia, samalla kun pilkot ja raastat muut raakaaineet. Lisää lämpöä ja tilkka valkoviintä, anna kiehua pikkasen kasaan. Lisää kinkku ja paprika, anna kinkun saada vähän väriä ja paprikan pehmetä.
Paahda pinjansiemenet tämän aikana omalla pannulla. Pinjansiemenet palaa helposti ja nopeasti joten älä jätä niitä varioimatta.
Lisää kinkkuseokseen kerma ja juustost. Viimeiseksi tuorebasilika ja sitruunamehu ja valmiin annoksen päälle paahdetut pinjansiemenet ja rukola. Njamnjam, njamnjam!









Kanavartaat ja couscoussalaatti

Kanavartaat ja couscoussalaatti:

Kanavartaat:

(esim.) Kanafileitä
Paprika
Zuccini

Laita kanapalat marinaadiin, mielellään yli yön. Marinaadissa voi olla periaatteessa mitä vaan, mutta minun marinaadissa en melkein aina:
oliiviöljy, soija, valkosipuli,chili,hunaja,mustapippuri,valkopippuri,suola ja chilijauhe

Paista nopeasti marinoitu kana pannulla ja siirrä se sivulle. Paista paprika ja zuccini samalla panulla vähän aikaa. Kokoa vartaat, kaada jäljelläoleva marinaadi pannulta niiden päälle ja laita ne uuniin. Vartaissa ei mene kauan. Ylikypsä kana ei ole hyvää.

Couscoussalaatti:

2dl couscousia
Punasipuli
Tomaatteja
Salaattia
Basilikaa
Rukola
Oliiviöljy
Pippuri
Suola
Sitruunamehu

Tee salaatti kun vartaat ovat uunissa. Salaattiin voi laittaa ihan mitä vaan, mutta tämä on helppo, raikas vaihtoehto.

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto (about kahdelle):

2,5 purkkia säilyketomaatteja (luomu)
tilkka valkoviintä
kuivatettu laakerinlehti
kanaliemikuutio
tuoretta basilikaa
sipulia
pari kynttä valkosipulia
suola
pippuri
chilijauhetta
paprikajauhe
kuohukerma
mozzarella

Kuulota sipuli ja valkosipuli öljyssä miedolla lämmöllä jokunen minuutti. Lisää kaikki muu (paitsi kuohukerma) ja lisää lämpöä. Anna kiehua tovi, ainakin puoli tuntia, mielellään tunti. Lisää vettä tarvittaessa. Poista laakerinlehti ja soseututa keitto pehmeeksi. Lisää kuohukerma ja voila!

Koristeeksi basilikanlehtiä ja sekaan mozzarellapaloja. Tarjoa vaikkapa mozzarellaleipien kanssa.
Kanaliemikuution voi jättää pois jos haluaa tehdä kasvisversion.






Viikonlopun ruoat

Uskaltaisin väittää että teen aika hyvää, melko halpaa kotiruokaa ja opin kaiken kantapään kautta! Pyrin tekemään monipuolista ruokaa, mutta olen huomannut että tästä huolimatta käytän melkein aina samoja raakaaineita.
Tässä mitä söin viime viikonloppuna:

Perjantai: Tomaattikeitto
Lauantai: Kanavartaita ja couscoussalaattia
Sunnuntai:Kinkkupasta

Juustokakkua kaikkina päivinä jälkkäriksi. (ja iltapalaksi...;)

Ajattelin olla ihan ubercool ja aloittaa bloggaamisen kun kaikki muutjo varmaan ovat loppetanut nää hommat!